Tips voor een duurzame tuin

Tips voor een duurzame tuin

Veel mensen letten er tegenwoordig op dat ze duurzaam bezig zijn. Qua voeding, maar ook qua aankopen die ze doen. Maar wist je dat je er rekening met het milieu kunt houden bij het tuinieren? Op die manier bespaar je kosten, denk je aan de planeet en krijg je er ook nog eens veel voor terug. In dit artikel vind je tips voor een duurzame tuin.

Het gebruik van duurzame materialen

Als eerst kun je natuurlijk letten op de materialen die je gebruikt voor je tuin. Voor zowel tuinstoelen, tuintafels, bloempotten en schuttingen kun je bijvoorbeeld rekening houden met het milieu. Ga je voor hout? Let er dan op dat het hout een FSC-keurmerk heeft. Ook schelpen kun je prima gebruiken voor het inrichten van je tuin. Je hoeft er niet eens voor naar het strand, bij tuincentra zijn ze vaak ook te krijgen. Wist je dat je schelpen zelfs kunt gebruiken als bestrating? Verder zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van bakstenen en keien.

Overige tips

Heb je een moestuin? Dan kun je het beste geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dit is ook nog eens veel beter voor je gezondheid. Plagen kun je beter op een zo natuurlijk mogelijke manier bestrijden. Verder zou je een groen dak aan kunnen leggen op je huis, maar ook op bijvoorbeeld je schuur. Dit verbetert de luchtkwaliteit én zorgt ook nog eens voor een goede isolatie. Qua verlichting kun je het beste kiezen voor led- of solarverlichting, om zoveel mgoelijik energie te besparen. De aanschaf hiervan is vaak duurder, maar uiteindelijk ben je voordeliger uit doordat dit minder energie verbruikt.Tot slot zou je er ook voor kunnen kiezen om voor zonnepanelen te gaan. Zonnepanelen kopen is wel even een investering, maar je krijgt er een hoop voor terug én bent tegelijkertijd milieubewust bezig.