Sedummatten

Sedummatten

Het vetplantje sedum is bestand tegen de meest extreme omstandigheden. Er zijn vele soorten sedumplanten, en de meest sterke zijn:

  • Sedum album Coral Carpet
  • Sedum Acre
  • Sedum Hispanicum
  • Sedum Sexangulare
  • Sedum Oreganum
  • Sedum Lydium

Een combinatie van de voornoemde plantjes vormen sedummatten, en dat is ideale dakbedekking voor uw woning of bedrijf. Lees verder over de vele voordelen.

Waarom sedum op het dak?

Groen staat vaker in de betekenis van milieuvriendelijk en klimaatneutraal dan in de kleur. Sedum is beide, het heeft een groene kleur en het neemt CO2 op en stoot zuurstof uit. Een dak met sedumplantjes is dus een groen dak in beide contexten. Sedum kan op een dak omdat het zo extreem sterk is. Sedum kan sterke temperatuurschommelingen verdragen en tegen langdurige droogte. Dus wat voor zomer of winter u krijgt, de plantjes op het dak overleven het, en blijven het werk doen.

Nog meer voordelen van sedummatten op het dak

In de zomer, als de zon letterlijk op het dak staat te branden, dan kunnen de temperaturen enorm oplopen. Het oppervlak kan ronduit heet worden, maar bij een groen dak is dat fors minder dan bij andere dakbedekking. Omdat het koeler blijft zal de airconditioning niet zo hard hoeven te werken en daardoor minder elektriciteit verbruiken. Anderzijds heeft een dak met sedumplanten een goede isolerende werking. Dit met zowel warmte en koude, als met geluid. U hoeft in de winter niet zo te stoken om het in uw huis of bedrijf warm te krijgen.

Sedum heeft de toekomst

Nu heeft alles wat de naam ‘groen’ heeft toekomst. Het zal u daarom niet verassen dat we in de toekomst meer daken met een sedummat zullen zien. Als aanloop naar de nabije toekomst is het mogelijk om nu al een dak met sedumplantjes te bezitten. Dan heeft u alvast de voordelen van een koeler dak in de zomer, betere isolatie op het gebied van warmte en kou, en geluid. De levensduur van het dak bedekt met sedummat is gigantisch lang. Nu kunt u wel stellen dat nagenoeg ieder dak een leven lang meegaat, enkel bij bitumen daken is dat korter, en alles wijst erop dat sedum dat gaat overtreffen. Dit laatste argument, de enorme duurzaamheid, maakt een dak met sedumplanten echt ‘groen’ oftewel milieuvriendelijk en klimaatneutraal.