Emelten bestrijden op een biologische manier

Emelten bestrijden op een biologische manier

De natuur, wie houdt er nou niet van? Het liefst besteed ik zo veel mogelijk van mijn vrije tijd in de buitenlucht. Dagjes naar het strand, wandelen in het bos of gewoon lekker aan de slag in mijn eigen tuin, ik word er heel gelukkig van! De afgelopen jaren heb ik mij volledig gericht op tuinieren en ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Misschien dat ik juist daarom ook een voorstander ben van een zo schoon en gezond mogelijk milieu. Iets waar ik daarom erg veel waarde aan hecht is biologische bestrijding. Wist je bijvoorbeeld hoe je emelten bestrijden moet op een biologische manier? Ik zal je er in dit blog van alles over vertellen! Neem deze tips ter harte zodat ook jij straks op een biologische manier aan de slag kunt met het bestrijden van ongedierte in jouw tuin!

Emelten bestrijden door middel van aaltjes

Emelten zijn muggenlarven die zich tegoed doen met struiken, planten en wortels in de grond. Deze beestjes veroorzaken veel schade aan planten en gewassen en zijn daarom ongewenst. Zie je bijvoorbeeld grote kale plekken in jouw gazon? Dan is de kans zeer groot dat dit komt doordat emelten zich tegoed doen aan jouw gazon. Emelten bestrijden is iets wat veel mensen proberen te doen, zowel biologisch als met chemische middelen. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van biologische bestrijding en ik probeer zoveel mogelijk mensen te informeren over de methoden hierachter. Wist je bijvoorbeeld dat je aaltjes kunt inzetten tegen emelten? Aaltjes zijn hele kleine wormen (ook wel nematoden genoemd) die zich voeden met de larven van emelten. Lees snel verder hoe dat gaat!

Hoe werkt het?

Aaltjes dringen de larven binnen en doen zich te goed aan de inhoud ervan. Emelten bestrijden gebeurt op deze manier dus door inzet van aaltjes welke binnenin de larve een bacterie uitscheiden. De bacteriën vermenigvuldigen zich en tasten de larven van binnenuit aan. De aaltjes zullen na het uitschakelen van de emelt op zoek gaan naar hun volgende voedingsbron. Op deze manier is het dus mogelijk om door middel van biologische bestrijding de emelten te bestrijden. Aaltjes of nematoden zijn niet schadelijk voor mensen, dieren of planten en daarmee een zeer geschikt middel om in te zetten. Deze nematoden bevinden zich namelijk altijd al in de grond, alleen niet in zo'n hoge concentratie als wanneer jij ervoor kiest om deze over je gazon heen te sproeien. Deze vorm van biologische bestrijding is bijzonder effectief en daarbij niet schadelijk voor het milieu. Ik hoop dat je zelf ook eens probeert om op deze manier van emelten af te komen! Succes!