De tuin winterklaar maken: zo pak je dat aan!

De tuin winterklaar maken: zo pak je dat aan!

De hele zomer heb je genoten van je prachtige tuin. Van de kleurrijke paarse lavendelstruiken, de appelbomen en het groene gazon. Nu de koude maanden hun intrede maken, wordt het tijd om de tuin winterklaar te maken zodat je dit genieten volgend jaar voort kunt zetten. Het winterklaar maken van de tuin pak je als volgt aan: 

1. Verwijder de eenjarige planten

Nu de warme maanden op hun einde lopen wordt het tijd om de eenjarige planten en bloemen te verwijderen uit de tuin. De meeste planten zijn rond september wel uitgebloeid en maken je tuin er niet meer mooier op. Ga rotting van deze planten tegen door de planten uit de aarde te trekken. Doe dit met de gehele wortel. Volgend jaar kun je op dezelfde plekken weer nieuwe planten plaatsen. Of kies ervoor om al wat voorjaarsbollen in de grond te stoppen. 

2. Het gazon maaien

Voordat het echt koud wordt, raden we aan om het gras nog één keer te maaien. Maai het niet te kort, werk de randjes bij en laat het gemaaide gras niet op het gazon liggen. Hetzelfde geldt voor gevallen bladeren: hark deze regelmatig op een hoop en gooi ze op de composthoop. Wanneer gras of bladeren op het gazon blijven liggen, kan zonlicht het gras minder goed bereiken waardoor het geel kan worden. 

3. Ruim het terras op

Hoewel je een aantal maanden heerlijk hebt genoten op die loungebank en terrasstoelen, wordt het nu tijd om het terras op te ruimen. Tijdens de kou zal een loungesessie er waarschijnlijk niet van komen. Door de stoelen, banken en tafels binnen te zetten zorg je dat ze goed beschermd blijven en je er langer plezier van hebt. Berg de terrasmeubelen op in je garage of maak plaats in je serre

Het fijne aan het winterklaar maken van de tuin, is dat je daarna heerlijk kunt gaan ontspannen met een goed gevoel. Je tuin kan er weer tegenaan en het verheugen op een zomer met prachtige bloemen kan beginnen. Spoel de aarde en het harde werk van je af in je badkamer en kruip lekker onder de wol; je hebt het verdiend!