Aanhangerrijles volgen na het halen van je rijbewijs

Aanhangerrijles volgen na het halen van je rijbewijs

Het volgen van aanhangerrijles kan heel interessant zijn, na het behalen van je autorijbewijs. Houd er hierbij rekening mee, dat het behalen van een rijbewijs voor het rijden met een aanhanger niet altijd noodzakelijk is. Met een normaal B rijbewijs mag je namelijk ook een aanhanger gebruiken! In dit artikel vertellen we je meer over de noodzaak van het volgen van rijlessen voor het rijden met een aanhanger. Zo weet je zeker dat je met de juiste papieren de openbare weg betreedt, als je een zware aanhanger achter je auto hebt hangen. Met welke reden zou jij een rijbewijs voor het rijden met een aanhanger willen behalen?

Aanhangerrijles

Noodzaak van aanhangerrijles om te rijden met aanhangers

Zoals reeds beschreven werd, is het nemen van aanhangerrijles niet altijd noodzakelijk, om in Nederland met een aanhanger te mogen rijden. Na het volgen van deze lessen behaal je rijbewijs E, wat een aanvulling is op rijbewijs B. Je hebt dit extra rijbewijs nodig, wanneer de massa van de aanhanger en het laadvermogen meer dan 3.500 kilogram is. Mocht een aanhanger een gewicht van maximaal 750 kilogram hebben, dan mag de aanhanger ook met een rijbewijs B worden gebruikt. Zeker voor bijvoorbeeld het vervoeren van een aanhanger met zand of andere bouwmaterialen kan dit al voldoende zijn. Werk je echter voor een verhuis- of bouwbedrijf, dan kan het behalen van je rijbewijs E het overwegen waard zijn.

Aanhanger

Eisen om aan deze rijlessen te mogen beginnen

Houd er rekening mee, dat er een aantal eisen worden gesteld aan de deelnemers van rijlessen voor het rijbewijs E. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn! Het is dus niet mogelijk om al op jongere leeftijd aan deze rijlessen te beginnen. Iets wat wel mogelijk is bij het behalen van je rijbewijs B, Daarbij spreekt het voor zich, dat je in het bezit moet zijn van rijbewijs B om ook rijbewijs E te kunnen halen. Je hoeft overigens geen theoriecertificaat te behalen om aan het praktijkexamen voor dit rijbewijs deel te mogen nemen.